4 Kasım 2011 Cuma

Serdar İnan, 2011 yılında 3 Altın Konut Projesi ve 3 Altın Formülle damgasını vurdu.

Serdar İnan, 2011 yılında 3 Altın Konut Projesi ve 3 Altın Formülle damgasını vurdu.ÇAĞDAŞ MİMAR SİNAN, SERDAR İNAN

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Serdar İnan; kabına sığmayan bir adam. “Altın Çağ”, “Lider Türkiye”, “Dünya Başkenti İstanbul” vizyonuyla yola çıktı, 21 Altın Proje hazırladı. “Tac-ı İstanbul”, “İstanbul Hızlı Treni” bunlardan sadece ikisi. İnan; “Biz Mimar Sinan ile övünüyoruz, ancak Mimar Sinan’da bizimle övünsün” diyor. Serdar İnan, 2011 yılına Atakent, Esenyurt ve Kartal’da aynı anda başlattığı Altın Konut Projesi ve Altın Formülle damgasını vurdu. Mi­mar Ser­dar İnan, ka­bı­na sığ­ma­yan bir adam. Bir yan­dan ko­nut pro­je­le­ri üre­ti­yor, in­şa­at sek­tö­ründe fa­ali­yet gös­te­ri­yor; di­ğer yan­dan Tür­ki­ye, İs­tan­bul için dev pro­je­ler ha­yal edi­yor ve üre­ti­yor. İnan­lar İn­şa­at Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Mi­mar Ser­dar İnan Eko­vit­rin’e çok özel açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.



Ser­dar Bey yi­ne il­ginç pro­jeler­le ka­mu­oyu­nun önün­de­si­niz. al­tın for­mül ve al­tın pro­je. Pro­je­le­ri­niz hak­kın­da bil­gi ve­rir mi­si­niz?

İs­tan­bul hal­kı, İs­tan­bul’a ya­tı­rım yap­mak is­te­yen hat­ta yurt­dı­şın­da ki tüm va­tan­daş­la­rı­mız için ta­ne pro­je ge­liş­tir­dik. Bun­lar­dan il­ki Ter­ra­ce Te­ma. Ter­ra­ce Te­ma, Ata­kent’te bu­lu­nu­yor. Ata­şe­hir ve Ata­köy İs­tan­bul’un çok prim ya­pan böl­ge­si ko­nu­mun­da. Ata­kent de bun­la­rın üçün­cü­sü. Bu böl­ge­de çok cid­di ya­tı­rım ya­pı­lı­yor. Te­ma park yurt­dı­şın­da çok ör­nek­li olan bir ilk. Çok faz­la in­sa­nın ge­lip gi­de­ce­ği eğ­len­ce dün­ya­sı­na açı­la­ca­ğı böl­ge. Bu­nun dı­şın­da Tür­ki­ye’nin en bü­yük fu­ar ala­nı bu böl­ge­miz­de ya­pı­la­cak. Tür­ki­ye’nin en bü­yük AVM’si şu­an pro­je­len­di­ri­li­yor. Te­ras Te­ma’mız he­men ona­rın ya­nı ba­şın­da. Bi­ri 40 kat­lı, bi­ri 30 kat­lı iki ta­ne blo­ğu­muz var. Bu­nun iki­sin­de de de­niz ve göl man­za­ra­sı mev­cut. Ya­ni evi­niz­den bir pen­ce­re­den gö­lü, bir pen­ce­re­den de­ni­zi gö­re­bi­le­cek­si­niz. 30 dö­nüm bah­çe içe­ri­sin­de çok gü­zel pey­za­jı var. Oto­park alan­la­rı, sos­yal te­sis­le­ri çok ge­niş. Ça­tı ala­nın­dan ya­rar­lan­mak müm­kün. İs­tan­bul’umu­zun İnan­lar ka­li­te­siy­le or­ta­ya koy­du­ğu çok gü­zel bir pro­je bu.



AL­TIN FOR­MÜL­LER TER­RA­CE MİX’TE

Bir di­ğer pro­je­miz ise Ter­ra­ce Mix. Ter­ra­ce Mix, Esen­yurt’ta To­ri­um’un he­men ya­nın­da. 1.125 ta­ne da­ire­mi­zin bu­lu­nu­yor ve İnan­lar ilk de­fa bu pro­jey­le hal­ka açı­lı­yor. Bu pro­je­de bü­tün al­tın for­mül­ler uy­gu­la­na­bi­li­yor. Or­ta ke­si­me hi­tap eden bir pro­je. His­se­le­ri ala­bi­lir­si­niz, es­ki evi­ni­zi ge­ti­rip ye­ni­siy­le de­ğiş­ti­re­bi­lir­si­niz, al­dık­ça ve al­dır­dık­ça ka­za­na­bi­lir­si­niz. Bun­lar bi­zim al­tın for­mül­le­ri­miz. Üçün­cü pro­je­miz de Asl’ı Bah­çe pro­je­si­dir. Asl’ı Bah­çe, Kar­tal’da Uğur Mum­cu Ma­hal­le­si’nde yer alı­yor. Ön cep­he­sin­den de­niz man­za­ra­sı ve ada­lar gö­rü­nü­yor. Yi­ne evi­ni­zin ar­ka pen­ce­re­sin­den Ay­dos Or­man­la­rı gö­rü­nü­yor. Çok özel bir pro­je… Bu pro­je kap­sa­mın­da 90 ta­ne da­ire­miz, ta­ne dük­ka­nı­mız var. Bu­gün açık­la­dı­ğı­mız al­tın bil­gi­ler sa­ye­sin­de ar­tık gay­ri­men­kul al­ma­yan kal­ma­ya­cak. Al­dık­ça ka­za­nı­yor­su­nuz, al­dır­dık­ça ka­za­nı­yor­su­nuz. Es­ki evi­niz var­sa ge­ti­ri­yor­su­nuz, ye­ni­si­ni alı­yor­su­nuz. İs­ter­se­niz dai­re, is­ter­se­niz his­se met­re­ka­re ala­bi­li­yor­su­nuz. 10-20 ar­ka­daş bir­le­şip dai­re bi­le ala­bi­li­yor­su­nuz. Di­ye­lim ki Av­ru­pa’da ça­lı­şan 10-20 ar­ka­daş­sı­nız. İs­tan­bul’a ya­tı­rım yap­mak is­ti­yor­su­nuz an­cak ris­ke gir­mek is­te­mi­yor­su­nuz. Pa­ram ka­dar ala­yım di­yor­su­nuz, met­re­ka­re ba­zın­da his­se ala­bi­li­yor­su­nuz. Me­se­la 50 met­re­ka­re­lik bir da­ire­den bi­rer met­re­ka­re­de ala­bi­lir­si­niz 10’ar met­re­ka­re de ala­bi­lir­si­niz. 3-10 hat­ta 50 or­tak ge­lip bir dai­re de ala­bi­lir­si­niz. İs­ter­se­niz sa­ta­bi­lir­si­niz, is­ter­se­niz ka­rıy­la bi­ze dev­re­de­bi­lir­si­niz. Ya da her­han­gi bir or­ta­ğı­nı­za ve­rir­si­niz da si­ze pa­ra­nı­zı ve­re­bi­lir. Bu­nun çe­şit­li al­ter­na­tif­le­ri ve for­mül­le­ri var. Di­ye­lim ban­ka kre­di­si kul­la­nıp ris­ke gir­mek is­te­mi­yor­su­nuz, ka­rar­sız­sı­nız. Bo­şu­na ka­rar­sız kal­ma­yın he­men ge­lin biz­den met­re­ka­re ba­zın­da his­se­ni­zi, da­ire­ni­zi alın.



Mİ­MAR Sİ­NAN’IN ÖVÜ­NE­CE­Ğİ ESER­LE­RİN İS­TAN­BUL’A YA­PIL­MA­SI GE­RE­Kİ­YOR

Bu ko­nut pro­je­le­ri dı­şın­da ül­ke ge­li­şi­miy­le il­gi­li si­zin bir mi­mar ola­rak en­te­lek­tü­el fi­kir­le­ri­niz var. Bu fi­kir­le­rin pro­je­ye dö­kül­müş so­mut hal­le­ri var. Me­se­la ‘al­tın çağ’dan bah­se­de­rek, 2012 Tür­ki­ye’nin al­tın ça­ğı di­yor­su­nuz. Tür­ki­ye li­der ve İs­tan­bul dün­ya­nın baş­ken­ti di­yor­su­nuz. Ko­nu hak­kın­da bil­gi ve­rir mi­si­niz?

As­lın­da ben de­mi­yo­rum, gö­rü­yo­rum. Bun­lar gö­rü­nen olay­lar, ben gör­dü­ğü­mü di­le ge­ti­ri­yo­rum. Tür­ki­ye li­der ül­ke ol­ma yo­lun­da hız­la iler­li­yor, İs­tan­bul hız­la ge­li­şi­yor. Sa­yın baş­ba­ka­nı­mı­zın açık­la­dı­ğı Ka­nal İs­tan­bul ve bu­na bağ­lı ola­rak ‘ye­ni İs­tan­bul’ şe­hir­le­riy­le bir­lik­te İs­tan­bul, dün­ya­da ar­tık bir mar­ka ha­li­ne ge­le­cek. İs­tan­bul’un ra­hat ve gev­şek ol­ma­sı için, İs­tan­bul’a ge­len ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­la­rın ra­hat­ça pa­ra ya­tı­ra­bil­me­le­ri için İs­tan­bul’un gü­zel­li­ği­nin ar­tı­rıl­ma­sı ge­re­kir. İs­tan­bul’un mi­ma­ri­si­nin gü­zel­leş­me­si ge­re­ki­yor. 21. asır­da bir Türk mi­ma­ri­sin­den ve me­de­ni­ye­tin­den bah­set­me­nin ça­ğı gel­di. Al­tın çağ de­di­ğim as­lın­da o…

İS­TAN­BUL SİM­GE­SEL PRO­JE­LE­RE KA­VU­ŞA­CAK

Bu çağ­da İs­tan­bul sim­ge­sel pro­je­le­re ka­vu­şa­cak. Eko­lo­jik, ta­rih­sel, kül­tü­rel, spor­tif eği­tim an­la­mın­da dün­ya­ya li­der­lik ya­pa­bi­le­cek mi­ma­ri ör­nek­le­re ka­vu­şa­cak. Bu­nun için de bü­tün mi­mar­la­rı, şe­hir plan­la­ma­cı­la­rı, dost­la­rı, bu işe gö­nül ver­miş her­ke­si ben bu al­tın ça­ğa ça­ğı­rı­yo­rum. Bu çağ he­pi­miz için mü­ca­de­le ede­ce­ği­miz, ça­lı­şa­ca­ğı­mız bir dö­ne­min ka­pı­sı­nı açı­yor. Ar­tık bun­dan son­ra hep be­ra­ber ça­lı­şıp İs­tan­bul’u gel­me­si, otur­ma­sı ge­re­ken tah­tı­na oturt­ma­mız ge­re­ki­yor. Bu­nun­la il­gi­li pro­je­miz ‘Ta­cı İs­tan­bul’ bun­lar­dan bi­ri. Ay­nı za­man­da İha­ta pro­je­si bir ula­şım pro­je­si­dir. Bu­nun­la il­gi­li ben 21 ta­ne pro­je ger­çek­leş­tir­dim. Bun­la­rı da il­gi­li mi­mar ar­ka­daş­la­ra da­ğıt­tım. Bun­la­rın için­de eko­lo­jik olan­lar, ta­rih­sel olan­lar ula­şım pro­je­le­ri ve sim­ge­sel pro­je­ler tu­ris­tik pro­je­ler var. Ar­tık İs­tan­bul’a ge­len tu­rist il­la gi­dip de Mi­mar Si­nan’ın yap­tı­ğı eser­le­ri, Aya­sof­ya’nın ya da Kız Ku­le­si’nin kart­pos­ta­lı­nı al­mak zo­run­da kal­ma­sın is­ti­yo­rum. Biz, Mi­mar Si­nan’la övü­nü­yo­ruz; an­cak Mi­mar Si­nan da bi­zim­le övün­sün is­ti­yo­rum. Mi­mar Si­nan’ın da övü­ne­ce­ği eser­le­rin İs­tan­bul’a ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum.

PRO­JE­LER TÜM İS­TAN­BUL­LU­LA­RI İL­Gİ­LEN­Dİ­Rİ­YOR

Dün­ya­da New­york’u tak­lit eden Sin­ga­pur, Hong Kong gi­bi dev yük­se­len şe­hir­ler son­ra­dan or­ta­ya çık­tı, dün­ya­nın ca­zi­be mer­kez­le­ri ko­nu­mu­na gel­di ve eko­no­mik ola­rak da çok bü­yük de­ğer ka­zan­dır­dı­lar. Ya­kın za­man­da kör­fez­de Du­ba­i’nin bir ge­liş­me­si var. Siz bu­na ben­zer ye­ni bir İs­tan­bul şeh­rin­den söz edi­yor­su­nuz. Za­ten baş­ba­kan bu ko­nu­da bir pro­je açık­la­mış­tı, siz bu­nu so­mut­laş­tı­rı­yor­su­nuz. Bu pro­je­nin bir tril­yon gi­bi çok bü­yük ra­kam tu­ta­ca­ğı­nı söy­lü­yor­su­nuz ve bu­nun için dış kay­nak pro­je­ler üre­til­me­si ge­rek­ti­ği­ne vur­gu ya­pı­yor­su­nuz de­ğil mi?

Şu an bu­çuk mil­yon nü­fus­lu bir ken­tin mut­la­ka ki mo­dern ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­lü­yo­rum. Bu ken­tin İs­tan­bul’a, İs­tan­bul’un viz­yo­nu­na la­yık ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum. Bu­nun­la il­gi­li hü­kü­met ve ba­kan­lık ça­lı­şı­yor. Ben dev­let ve mil­let ola­rak hep be­ra­ber bu­nun ger­çek­leş­ti­ril­me­si­ni is­ti­yo­rum. Dev­le­tin bu ko­nu­da yal­nız bı­ra­kıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum. Biz mi­mar­lar ola­rak, iş adam­la­rı, gay­ri­men­kul ge­liş­tir­me uz­man­la­rı ola­rak ne­den ken­di­mi­zi bu işin dı­şın­da tu­ta­lım? Biz de bu işe da­hil ola­lım is­ti­yo­rum. Her­ke­si bu­ra­ya ça­ğı­rı­yo­rum. Bu bir in­sa­nın tek ba­şı­na ya­pa­bi­le­ce­ği bir ko­nu de­ğil­dir. İs­tan­bul her­ke­sin İs­tan­bul’u ol­du­ğu için bu me­se­le­nin her­ke­si ve her­ke­si­mi il­gi­len­dir­me­si ge­re­ki­yor. İs­tan­bul’da ya­şa­yan her­ke­si İs­tan­bul me­se­le­si­ne ça­ğı­rı­yo­rum. Bu me­se­le­yi hep be­ra­ber sırt­la­ya­lım ve İs­tan­bul’u dün­ya­da ol­ma­sı ge­re­ken tah­tı­na otur­ta­lım.

HEM EV SA­Hİ­Bİ YA­PI­YOR HEM KA­ZAN­DI­RI­YOR

Hem ev sa­hi­bi ya­pı­yor hem ka­zan­dı­rı­yor­su­nuz. Bu, na­sıl ger­çek­le­şi­yor?

İn­san­la­rın hem ra­hat­lık­la ev sa­hi­bi ol­ma­la­rı­nı sağ­lı­yo­ruz hem de öde­me­le­rin­de na­sıl ka­za­na­cak­la­rı­nın yo­lu­nu gös­te­ri­yo­ruz. Ar­tık em­lak al­mak da ko­lay, pa­ra sa­hi­bi ol­mak da… Her­ke­si em­lak alı­mın­da zor­la­nı­lan se­çe­nek du­rak­la­rın­dan alıp, alım gü­cü­nün art­tı­ğı di­yar­la­ra gö­tü­ren İnan­lar eks­pre­si kal­kı­yor. Ar­tık Tür­ki­ye’nin ge­li­şen em­lak pa­za­rı ge­li­rin­den pa­yı­nı­zı alın. Hiç uy­gu­lan­ma­mış sa­tış me­to­du­muz­la ev al­mak ar­tık es­ki­si ka­dar zor de­ğil.

“UMARIM ÇAĞDAŞ MİMAR SİNAN SIFATINA LAYIK OLURUM”

“Türkiye gelişiyor, bu gelişimin mimari alanda da artarak devam edeceğini düşünmek istiyorum. Mimar Sinan’ın da övüneceği Türk mimarlarının büyük eserleriyle biz de iftihar ederiz. ”

Ge­rek in­şa­at sek­tö­rüy­le ge­rek­se İs­tan­bul’la il­gi­li il­ginç pro­je­ler üre­ti­yor­su­nuz. Si­zin için ‘Çağ­daş Mi­mar Si­nan’ di­yor­lar. Bu si­ze ay­nı za­man­da çok bü­yük so­rum­lu­luk yük­le­mi­yor mu? Uma­rım la­yık olu­rum… Mi­mar Si­nan, bu­gü­ne ka­dar tüm Türk mi­mar­la­rı­nın, sa­na­ta önem ver­miş tüm Türk ve dün­ya in­san­la­rı­nın gön­lün­de taht kur­muş ve biz Türk­le­rin övün­dü­ğü bir isim. İn­şal­lah Tür­ki­ye’de Mi­mar Si­nan’ın da övün­dü­ğü mi­mar­lar çı­kar. Uma­rım 21. asır­da Türk mi­ma­ri­si dün­ya me­de­ni­ye­ti an­la­mın­da önem­li bir ye­re ge­lir. Tür­ki­ye ge­li­şi­yor, bu ge­li­şi­min mi­ma­ri alan­da da ar­ta­rak de­vam ede­ce­ği­ni dü­şün­mek is­ti­yo­rum. Mi­mar Si­nan’ın da övü­ne­ce­ği Türk mi­mar­la­rı­nın bü­yük eser­le­riy­le biz de if­ti­har ede­riz.

İS­TAN­BUL’A AL­TIN ÇA­ĞI­NI YA­ŞA­TA­CAK PRO­JE­LER

Si­zin ori­ji­nal ve çok fark­lı pro­je­le­ri­niz var. Bun­la­rı ‘al­tın çağ’ baş­lı­ğı al­tın­da top­lu­yor­su­nuz. Bun­lar­dan bir ta­ne­si İHA­TA İs­tan­bul Hız­lı Tren Pro­je­si. Bu fi­kir bu viz­yon na­sıl oluş­tu?

İs­tan­bul aşı­ğı ol­mam­dan kay­nak­lan­mış ola­bi­lir. Ana­do­lu’dan ge­lip İs­tan­bul’un kıy­me­ti­ni bi­li­yor ol­ma­mız­dan do­la­yı­dır di­ye dü­şü­nü­yo­rum. Bu­gü­ne ka­dar İs­tan­bul’la yat­tık, İs­tan­bul’la kalk­tık. Hep İs­tan­bul’da pro­je­ler üret­tik. İs­tan­bul’dan pa­ra ka­zan­dık ve bil­gi bi­ri­ki­mi­mi­zi, pa­ra­mı­zı İs­tan­bul için har­ca­ma­ya ha­zı­rız. İs­tan­bul’un iyi ol­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz. Sa­yın Baş­ba­kan’ımı­zın yap­tı­ğı açık­la­ma­lar­la İs­tan­bul’a yep­ye­ni iki ta­ne kent ya­pı­la­cak. Bu­na en gü­zel ör­nek Ka­nal İs­tan­bul. Bun­lar­la bir­lik­te İs­tan­bul, dün­ya­da her­ke­sin gıp­tay­la iz­le­di­ği bir dün­ya mar­ka­sı ha­li­ne ge­le­cek. Bu­nu da ya­pa­bil­mek için İs­tan­bul’a sim­ge­sel, ula­şım, eko­lo­jik, tu­ris­tik, kül­tü­rel an­lam­da bü­yük eser­ler ka­zan­dır­mak ge­re­ki­yor. Bu­nun için de bü­tün mi­mar­la­ra gö­rev dü­şü­yor.

DU­RAK­LAR­DA DUR­MA­YAN TREN İHA­TA

Bu­gü­ne ka­dar Tür­ki­ye’ye viz­yon ver­mek için elim­den gel­di­ği ka­dar bil­gi bi­ri­ki­mim­le eser­ler, pro­je­ler üret­me­ye ça­lı­şı­yo­rum. Bu­nun­la il­gi­li Mar­ma­ra’da İHA­TA pro­je­miz var. Du­rak­lar­da dur­ma­yan tren… İs­tan­bul’un et­ra­fı­nı hız­la dö­nen, bü­tün Mar­ma­ra’yı ta­şı­yan, İs­tan­bul’un için­de­ki ba­sın­cı ve ko­nut alan­la­rı­nı Mar­ma­ra’da bü­tün böl­ge­ye ya­yan… Me­se­la Er­dek bir İs­tan­bul ken­ti ola­bi­le­cek, Ça­nak­ka­le bir İs­tan­bul bo­ğa­zı ola­bi­le­cek. Te­kir­dağ bir İs­tan­bul ken­ti ola­cak ve bu an­lam­da Mar­ma­ra bir ‘Me­ga Kent’ ola­cak. İs­tan­bul, dün­ya­da ken­di­ne ve viz­yo­nu­na la­yık olan baş­kent ha­li­ne ge­le­bi­le­cek. Bu­nun­la il­gi­li ula­şım pro­je­le­ri üre­ti­yo­rum.

TAC-I İS­TAN­BUL UZAY­DAN GÖ­RÜ­LE­Bİ­LE­CEK

Bu kon­sept­te Tac-ı İs­tan­bul Pro­je­miz ol­du­ğu­nu da be­lirt­mek is­te­rim. Bü­yük­çek­me­ce Ko­yu’nda ay­yıl­dız san­ca­ğı­mı­zı ve ma­ne­vi­ya­tı­mı­zı sim­ge­le­ye­bi­len, uzay­dan gö­rü­le­bi­len bir eser ola­cak. 600 met­re yük­sek­li­ğin­de… Uma­rım ka­bul edi­lir. Çok gü­zel ve inan­dı­ğım bir eser Tac-ı İs­tan­bul. Bu gi­bi pro­je­le­re oku­yu­cu­la­rı­mız www.ser­da­ri­nan.com ad­lı in­ter­net si­te­miz­den gi­re­bi­lir­ler. Mi­mar Ser­dar İnan ola­rak da twit­ter­dan da be­nim­le ile­ti­şi­me ge­çe­bi­lir­ler. Bu ma­na­da 21 ta­ne pro­je ge­liş­tir­dim İs­tan­bul için. Her ay bir ta­ne açık­la­ya­ca­ğım. Bun­la­rın hep­si kon­sept pro­je­ler. Hep­si bir­den de ya­pı­la­bi­lir, ba­zı­la­rı da ya­pı­la­bi­lir ve ge­liş­ti­ri­le­bi­lir. Biz bu ko­nu­da bi­raz ön­cü­lük yap­tık. Bü­tün dün­ya­dan mi­mar­lar, Tür­ki­ye’den de in­san­lar bi­zim­le ile­ti­şim ku­ru­yor­lar. On­lar da bu­gü­ne ka­dar ge­liş­tir­dik­le­ri pro­je­le­ri bi­zim­le pay­laş­mak is­ti­yor­lar. Ben de bu il­gi­den gu­rur du­yu­yo­rum. Bu bir ha­re­ket­tir, baş­lan­gıç­tır. Baş­ba­ka­nı­mız bu­nu baş­lat­tı. İs­tan­bul, bu ye­ni kent­ler­le ve Ka­nal İs­tan­bul’la bir dün­ya mar­ka­sı ha­li­ne ge­le­cek.

HER ŞE­Yİ DEV­LET­TEN BEK­LE­MEK YAN­LIŞ

Hü­kü­me­ti­mi­zin için­de Er­zin­can­lı bir ba­kan var. ama ha­ki­ka­ten bu ba­kan hü­kü­me­tin en ça­lış­kan ba­ka­nı ve ger­çek­ten bü­yük pro­je­ler üre­ti­yor, ger­çek­leş­ti­ri­yor. Siz de Er­zin­can­lı’sı­nız. Ba­ka­nı­mı­za bu hız­lı tren pro­je­si­ni aç­tı­nız mı? Bu pro­je­nin so­mut­laş­ma im­ka­nı var mı? Çün­kü fi­nans­ma­nı da bü­yük bir pro­je sa­nı­yo­rum. Bun­la­rın ger­çek­leş­me şan­sı ne­dir? Sa­yın Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı’mız Bi­na­li Bey, ger­çek­ten çok viz­yo­nel bir in­san. Tür­ki­ye’nin ula­şım, ile­ti­şim an­la­mın­da çağ at­la­ma­sı­nı sağ­la­dı. Ama biz her şe­yi dev­let­ten bek­ler­sek bu an­lam­da on­la­ra da hak­sız­lık yap­mış olu­ruz. Biz de eli­miz­den gel­di­ğin­ce ça­ba sar­fet­me­li­yiz. Bu an­lam­da ben pro­je­le­ri ge­liş­ti­ri­yo­rum. Önü­müz­de­ki se­ne ni­san ayın­da Fran­sa’da bir fua­ra ka­tı­la­ca­ğız. Bu­nun­la il­gi­li dün­ya­dan fi­nans­man bul­ma ara­yış­la­rın­da ola­ca­ğız. Eğer fi­nans­man bu­lu­na­bi­lir­se da­ha iyi, ayak­la­rı ye­re ba­san bir pro­je ha­lin­de biz bu­nu hü­kü­me­ti­miz­le pay­la­şa­ca­ğız. Ne­ti­ce­de hü­kü­met bu­nu ka­bul eder­se pro­je­miz ya­pı­la­cak. Bel­ki ba­zı kı­sım­la­rı­nı ya­par, ba­zı kı­sım­la­rı­nı yap­maz. İs­tan­bul’un ge­le­ce­ği an­la­mın­da bu pro­je­ler hiç­bir şey ol­ma­sa bi­le ye­ni fi­kir­le­ri te­tik­le­me­si an­la­mın­da viz­yo­nel­lik, öz­gü­ven ka­zan­dır­ma­sı an­la­mın­da çok an­lam­lı ola­cak.

21 AL­TIN PRO­JE

İs­tan­bul aşı­ğı bir iş in­sa­nı ola­rak 21 pro­je­niz ol­du­ğun­dan bah­set­ti­niz. Ko­nu­yu de­tay­lan­dı­rır mı­sı­nız?

Bu pro­je­le­rin ço­ğu ula­şım kö­ken­li çün­kü İs­tan­bul’un en önem­li ih­ti­ya­cı ula­şım. Mak­ro bo­yut­tan ba­kıp or­ta­ya koy­du­ğu­muz pro­je­ler bun­lar. Ula­şım pro­je­le­ri­nin ya­nın­da sim­ge­sel pro­je­ler de var. Sim­ge­sel ola­rak İs­tan­bul’a dün­ya mar­ka­sı ka­zan­dı­ra­cak. Me­se­la Eif­fel Ku­le­si Pa­ris için ney­se bi­zim pro­je­le­ri­miz de İs­tan­bul için ma­na­yı tem­sil ede­cek pro­je­ler. İs­tan­bul’a tu­ris­tik de­ğer ka­zan­dı­ra­cak, tu­riz­min İs­tan­bul’da çok da­ha can­lan­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak. Bun­la­rın ha­ri­cin­de eko­lo­jik pro­je­le­ri­miz de var. İs­tan­bul bü­yü­yor, nü­fus ar­tı­yor ve eko­lo­ji­si bo­zu­la­bi­li­yor. Do­la­yı­sıy­la biz de ge­le­cek ne­sil­le­ri de dü­şü­ne­rek eko­lo­jik pro­je­ler ge­liş­tir­dik. Ve yi­ne kül­tü­rel pro­je­le­ri­miz var. Ye­ni İs­tan­bul ya­par­ken es­ki İs­tan­bul’u unut­mak müm­kün de­ğil, es­ki İs­tan­bul’u da ya­şat­mak ge­re­ki­yor. Eği­tim, spor, ken­di ener­ji­si­ni üre­ten mo­dern şe­hir İs­tan­bul… 21. as­rın baş­ken­ti­ni kur­mak adı­na eli­miz­den gel­di­ği ka­dar viz­yo­nel pro­je­ler açık­lı­yo­ruz. İn­san­la­ra bü­tün bil­gi­mi­zi, de­ne­yim­le­ri­mi­zi söy­le­mek is­ti­yor; içi­miz­de­ki aş­kı­mı­zı dö­kü­yo­ruz. Bu iç dök­me iş­le­mi­ni mıs­ra­la­ra da dö­kü­yo­rum. Ki­tap­la­rım da var be­nim. Asl’ı Su­ret di­ye 5. ki­ta­bı­mı da çı­kar­dım. Ora­da da ya­zı­yo­rum za­ten… Hem ya­zı hem pro­je an­la­mın­da elim­den ne ge­li­yor­sa yap­ma­ya ça­lı­şı­yo­rum.

KO­NUT PRO­JE­LE­Rİ­Mİ­ZE İL­Gİ YO­ĞUN

3 ye­ni ko­nut pro­je­si açık­la­dı­nız. Pro­je­le­re il­gi na­sıl?

İl­gi çok yo­ğun… Ter­ra­ce Te­ma, Ter­ra­ce Mix ve Asl’ı Bah­çe pro­je­le­ri içi­mi­ze son de­re­ce si­nen ve ken­di dal­la­rın­da bir nu­ma­ra ola­bi­le­cek pro­je­ler. Üçü­nün top­la­mın­da 1600 ba­ğım­sız bö­lüm var. Bun­la­rın sa­tı­şıy­la da il­gi­li alım gü­cü­nü ar­tı­ra­cak al­tın for­mül açık­la­dık. Bun­la­rın bi­rin­ci­si ‘al­dır­dık­ça ka­zan.’ Bi­rin­ci­de müş­te­ri­le­ri­mi­zin ye­ter­li pa­ra­sı ol­ma­dı­ğın­da bi­zi re­fe­ans gös­ter­sin­ler, ken­di dost­la­rı­na an­lat­sın­lar biz ken­di ta­nı­tım büt­çe­miz­den müş­te­ri­mi­ze pay ayır­dık. Ora­dan bir ka­zanç el­de edi­yor­lar ya da borç­la­rı ha­fif­li­yor. İkin­ci­si; ‘es­ki evi­ni ge­tir ha­ya­li­ne ka­vuş pro­je­si.’ Bu­ra­da da İs­tan­bul’da ol­mak kay­dıy­la es­ki evi­ni, yaz­lı­ğı­nı­zı, dük­ka­nı­nı­zı, ar­sa­nı­zı vs. ge­ti­re­rek biz­den is­te­di­ği­niz gay­ri­men­ku­lü ala­bi­li­yor­su­nuz. Bu gay­ri­men­kul­le­ri pe­şi­nat sa­yı­yo­ruz ve onun üs­tü­ne de va­de ya­pı­yo­ruz. Bü­tün fi­nan­sal mo­del­ler biz­de var. 120 aya ka­dar ban­ka kre­di­si, 60 aya ka­dar İnan­lar kre­di­si ve­re­bi­li­yo­ruz. Üçün­cü pro­je­miz; ‘is­ter dai­re al, is­ter met­re­ka­re al.’ Bu ko­nu­da şir­ke­ti­miz­de­ki ar­ka­daş­lar hep söy­ler, ‘Ser­dar Bey, her­ke­si ev sa­hi­bi ya­pı­yor­su­nuz; bi­zi ni­ye yap­mı­yor­su­nuz’ di­ye. On­lar için ge­liş­tir­di­ğim bir pro­jey­di bu üçün­cü pro­je­miz. Met­re­ka­re ola­rak ala­bi­li­yor­su­nuz. İs­ter 30 ki­şi bir ara­ya ge­lip bir dai­re alı­yor­su­nuz ya da ka­dar or­tak bu­la­ma­dı­nız te­ker te­ker is­te­di­ği­niz da­ire­den biz­den ala­bi­li­yor­su­nuz. Öde­ye­bi­li­yor­sa­nız da­ire­nin sa­hi­bi olu­yor­su­nuz, öde­ye­mez, bi­ti­re­mez­se­niz hiç­bir kay­bı­nız ol­mu­yor. İs­ter­se­niz pa­ra­nı­zı ka­nu­ni va­de far­kıy­la biz ge­ri ödü­yo­ruz, is­ter­se­niz de be­ra­ber sa­tı­yo­ruz. Ban­ka stre­si­ne gir­me­den te­mel­dey­ken ti­ca­ri ya­pı sa­hi­bi ol­muş olu­yor­su­nuz. Kaynak. EkoAyrıntı

Serdar İnan, 2011 yılında 3 Altın Konut Projesi ve 3 Altın Formülle damgasını vurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder